שוב בדרום אפריקה
החזרה לדרום אפריקה קלה וחלקה. מציגים דרכון, רשיון רכב ואנחנו בפנים. בלי ניירת מיותרת, בלי תשלום, בלי בזבוז זמן בין פקידים משועממים.
היום עדיין חג, המוני מטיילים בכבישים. בדרך ליוהנסבורג עוברים מקום הומה מאד- מרכז של אומנות אפריקאית- כולם מוכרים הכל. עבודות עץ, בד, פח, חרוזים, אבן. כל מה שראינו לכל אורך הטיול מרוכז כאן במקום אחד. צבעוני מאד, תוסס ומסודר להפליא. בהמשך- גשר מעל סכר שכולם עוצרים בו- פינת חמד אמיתית.
החלטנו להקדיש כמה ימים לעיר הגדולה כדי לבדוק ולברר כמה דברים שמעניינים אותנו. ציוד קמפינג, אופנועים, עצים. לא הצלחנו למצוא קמפינג אז ברור שהלינה תהיה יקרה יחסית, לא לקחנו בחשבון שהיא עשויה להיות לא נעימה.. את הלילה הראשון עושים באכסניה שפעם היתה ללא ספק מבנה מדהים, אבל המקום בלוי משימוש בצורה מוגזמת. מחר נחפש אחר.
יוצאים להסתובב בין כתובות שאספנו. העיר ממש ענקית, וללא תכנון נכון אפשר לנסוע 20 ק'מ בין נקודה לנקודה. זה קורה באמת.. אבל אנחנו מצליחים לראות דברים שחיפשנו אז למי אכפת! מצאנו מקום לינה באכסניה קצת יותר טובה אבל הצוות מאד לא מסביר פנים. מסקנה- צריך מראש ללכת על משהו יותר ברמה… חלק מהנסיעות היום עוברות בשכונות שממש לא נעים להסתובב בהן, אנחנו מרגישים צורך לנעול את המכונית בנסיעה. אולי זו רק הרגשה, עדיף לא לנסות…
התחלנו עוד יום בשיטוט נעים, עוד חנות אופנועים, עוד בירורים, עוד קפה. אחר הצהריים הצטרפנו לסיור של שעה וחצי במרכז העיר. יש כמה מדריכים שמציעים סיור רגלי ללא תשלום, רק טיפים. המדריך שלנו מבוגר, (לבן- אם זה חשוב לציין) היה מהנדס מים עד לפני כמה שנים ועבר לתיירות. הוא לוקח אותנו- עם תיירת מגרמניה ושתיים מאורוגואי לסיבוב מבנים וגרפיטי. מסתבר שהזבל שמציף כל פינת רחוב נערם בגלל שביתה ולא בגלל החג. אנחנו לומדים שבאמת יש שכונות שלא כדאי להסתובב בהן, וכאלו שכבר כן. מרכז העיר ננטש מהעסקים בבעלות לבנים בתקופת קץ האפרטהייד, כולם התרחקו לשכונות הצפוניות יותר. בניינים ענקיים ננטשו והמוני שחורים פלשו אליהם- אנשים שנהרו לעיר בחיפוש עבודה. הצפיפות ותנאי החיים הלא מתאימים לא הרתיעו, והיום- יותר מעשרים שנה אחרי- הממשלה עדיין לא הצליחה להשתלט על כל העבודה. מה שעושים פשוט מאד- סוגרים שכונה, מארגנים אותה מחדש שתהיה ראויה למגורים- כולל הקמת גינות קטנות שלא היו בכלל באזורי המסחר והמשרדים- ואז מכניסים תושבים בצורה מאורגנת ועם שמירה שכונתית. המטרה היא לצמצם את המרווחים שבין השכונות עד להשלמת ה"טיהור" מפשיעה והשתלטות בלתי חוקית. לפני כעשר שנים הביאו אומני רחוב מכל העולם למבצע ציורי קירות במרכז העיר, ומעודדים מגורים של סטודנטים בשכונות האלו כך שהיום מרכז העיר הרבה יותר ידידותי למטיילים וגם לתושבים. אחרי הסיור נשארנו בשכונה לארוחת ערב. להגיד שלא חששנו קצת לחזור בחושך למכונית שלנו יהיה לחטוא לאמת.. היום אנחנו חוזרים לשכונה שבה היינו בתחילת הסיבוב. קצת יקר יותר, אבל שווה הרבה לישון בחדר נעים עם מקלחת ראויה.
עוד יומיים של הסתובבות בעיר, בשישי בערב ארוחה בפיאנו בר. על הבמה- 3 קשישים עם גיטרות וזמרת שכבר מזמן חגגה 50. גם אנחנו כבר לא ילדים, אבל בכל זאת זה מצחיק אותנו.. המוזיקה ממש בסדר, הקהל קם לרקוד- צעירים יותר וגם פחות, המון קבוצות נשים, והאלכוהול בהחלט משחרר מעצורים.. האוכל? בסדר. שבת בצהריים הולכים לשוק מקומי. שתי קומות בחניון במרכז העיר. קומה אחת- דוכני אוכל צבעוניים מכל הסוגים והמינים, אנחנו מצטערים שאכלנו בבוקר.. המקום מפוצץ באנשים, וכולם שמחים. בקומה השנייה עוד דוכני מזון, אבל גם דברים אחרים- עבודות יד, קשקושים ובגדים. סוף סוף שוק של עיר גדולה. אחר הצהריים ואנחנו בדרכנו לעיירה CLARENS. הנוף מקסים, הנסיעה נוחה. כיף להיות שוב בדרכים!
עצירת קפה, אנחנו לבד ובעל המקום מצטרף אלינו לשיחה שהופכת לארוכה מאד, כשהוא מנסה להסביר לנו את מצבה העגום של המדינה. מסתבר שממש לפני שהגענו הנשיא זרק את שר האוצר כי הוא הפריע לו להכניס בדלת האחורית משקיעים גדולים מהודו שעל הדרך גם משתלטים על השוק המקומי. זה מה שגרם לנפילה גדולה של הרנד- המטבע המקומי. לנו זה כמובן עשה רק טוב- 4 שח' לרנד במקום 3, אבל המדינה נאנקת תחת עול כבד. היתה מחאה גדולה ותוך זמן קצר התחלפו כמה שרי אוצר, עכשו מנסים לייצב את המצב. כמו שכולנו יודעים- הרבה יותר קל לקלקל מאשר לתקן… למעלה משעה של דיבורים ואנחנו שוב בנסיעה. אחר הצהריים מגיעים לאכסניית תרמילאים, מקום מבולגן עם קבוצת תלמידים שעושה הרבה רעש ותופסת את המטבח כולו. לא נורא- קפה ואנחנו בדרכנו למרכז לארוחת ערב. בחזרה- זוג ישראלים, שחר ומור, גמרו תואר ראשון בפקולטה ברחובות וכבר כמה חודשים שהם ביבשת. 3 חודשים באתיופיה בארגון שנקרא מהנדסים ללא גבולות, שהוקם על ידי 3 ישראלים צעירים. מלמדים את החקלאים להשתמש במערכות השקייה ומנסים לקדם קצת את החקלאות הפרימיטיבית שלהם. הגיעו לפה אחרי טיול בדרך, והם ממשיכים לכמה חודשים לעזור לחבר בהקמת חווה אורגנית בשיתוף האוכלוסיה המקומית. טוב שיש אידאליסטים בסביבה!
העיניים של גדי בסכנה גדולה. היה באזור ארוע אופנועים גדול, וכל העיירה מלאה באופנועים מכל הסוגים והגדלים. מה שמעניין- אנשים משאירים את הכלים עם קסדות סתם ברחוב. העיירה עצמה תיירותית לגמרי, מלא חנויות קטנות עם דברים של תיירים- לאו דוקא אפריקאים, המון בתי קפה ומסעדות, כל בית שני יש חדרי ארוח. בקיצור- לא משהו שראינו הרבה פה. אנחנו עוזבים לכיוון דרום מזרח. הנוף מקסים עדיין, אחר הצהריים מגיעים ליעד- PIETERMARITSBURG, מחר נצא לבדוק עוד פרוייקט שגדי מתעניין בו.. פגישת עבודה שאולי יצא ממנה משהו, ואנחנו בדרך למוסך טויוטה המקומי- עברנו 10000 קמ' מהטיפול הקודם וצריך שוב להחליף שמנים, רק שאנחנו לקראת סופ'ש של חג ואין סיכוי שיקבלו אותנו. ממשיכים צפונה ונמצא מוסך אחר. בכל עיר קטנה יש מוסך טויוטה- זו המכונית השולטת בכבישים..
בדיקה במפה מובילה להחלטה- מוותרים על החוף הצפוני כי מזג האויר כבר משתנה ומתחיל להתקרר. במקום זה נעקוף את סואזילנד ונעלה למחוזות היותר צפוניים של המדינה- מפומלנגה ולימפופו. לילה בגסט האוס על שפת אגם, בעיר קטנה, ולפארק קרוגר המפורסם שנמצא על הגבול עם מוזמביק. מאחר שהכניסה אליו לא תעלה לנו כלום, נכנס לראות עוד קצת פילים… טוב, אולי עוד קצת נופים וחיות..
את הלילה אנחנו עושים בקמפינג בתוך הפארק. מתוקתק להפליא וכמקובל פה- מלא מטיילים מקומיים עם מכוניות מצויידות לגמרי. הקרוגר כל כך גדול, שגם הנוף בתוכו משתנה כל הזמן. הנסיעה בכבישים הפנימיים איטית ביותר- 50 קמ'ש בכביש ו 40 בשבילים. הנהג יוצא מדעתו, אז היום נצא מהפארק לסיבוב קצר בהרים ונחזור אליו בנקודה צפונית יותר.
רכס ההרים נקרא דרקנסברג- אותו שם כמו הרכס שעל גבול לסוטו- עוד לא הבנו למה. אולי יש איזו אות שונה בכתיב?.. כל כמה עשרות קילומטרים יש נקודת תצפית מעניינת, והנופים בהחלט שווים את הנסיעה!
אנחנו שוב ישנים בקמפ, בכניסה מתנצלים לפנינו שאתמול היתה רוח חזקה ולכן קצת לא מסודר.. מציעים שלא נחנה מתחת לעץ כי ענפים נפלו והרסו אוהלים- נקודה למחשבה.. בבוקר נכנסים לחווה שמטפלת בחיות ומחזירה אותן לטבע. יש להם אריה קרקס שהצילו ממוות ברעב, כמה קרנפים ניצולי ציד- הקטע של מלחמה בציידי קרנפים חזק מאד כאן- הציידים רוצים רק את הקרן ומשאירים את החיה גוססת או מתה וגורים יתומים. בחווה מחזיקים כבשים כדי שלגורים כאלו תהיה חברה.. כלוב עם זוג מרבו מיוחד שמחזיקים כדי להדגיר ביצים ולשחרר את הצאצאים (הם מטילים 4-5 ביצים אבל דוגרים רק על אחת) כלבי בר חמודים שהם הטורפים הכי מפחידים, ולבסוף- גולת הכותרת- צ'יטות.
מאחר ולא ראינו אותן בכל הטיול הארוך שלנו, אנחנו משפילים את עצמנו ורואים אותן בכלובים.. יש הרבה מה ללמוד עליהן- למשל שהנקבה בוחרת את הזכר. למשל שיש צ'יטות שחורות יותר כתוצאה של גן רצסיבי- אותן לא משחררים חזרה לטבע כי יש להן פחות סיכוי לשרוד, אבל יש מצב שיהיו להן גורים רגילים. למשל- שבשונה מהליאופרד הן צדות ביום והן גם גבוהות ורזות ממנו. למשל שיש להן פס שחור מהעין לכיוון הפה בעוד שלליאופרד יש עגול לבן סביב העין. חלק מהצ'יטות שמגיעות לבגרות נשלחות לשמורות פרטיות וחלק לפארקים גדולים, יש חוקים מאד מסודרים אבל גם העדפות של בעלי החווה. בקיצור- פוליטיקה פנימית בין המגדלים..
שוב לקרוגר. בגלל הזמן הארוך שלוקחת הנסיעה, החלטנו מראש להשאר יומיים בפארק. לילה אחד בקמפ גדול ומסודר והבא- בקמפ קטן יותר וכנראה גם פחות מאוכלס די בצפון.
אנחנו בולשים בעיניים- אולי בכל זאת נראה צ'יטה, אבל אין.. גם קרוקודילים טרם ראינו. מה שכן- גדי הוכתר כיקיר הצבים ומרבי הרגליים הענקיים. הוא מצליח תמיד לעקוף אותם על הכביש.. באחד הקטעים עוצרים לדקות ארוכות להסתכל על שני פילים ענקיים שמשתעשעים להם בבריכה גדולה. לא חם בכלל, ולפי הקולות וההתהפכויות שהם עושים ממש ברור שהם נכנסו למים כדי לשחק. מרתק.
יוצאים מהפארק ומגלים שנכנסנו לאזור שונה לחלוטין- מזג האויר יותר טרופי, הנוף- גבעות מכוסות מטעי אבוקדו, בננות, אבל גם קני סוכר ותירס. יש יערות מחטניים אך בעיקר אקליפטוסים שמיועדים לתעשיית העץ. כשעוברים יער כרות רואים כבר את הנטיעות החדשות. העצים האלו גבוהים וישרים אבל כנראה שמורידים להם ענפים שלא עומדים בקריטריונים.. השורות צפופות מאד ומכונות לא יכולות להכנס בינהן, אבל אין פה בעיה של כח אדם.
בעיר קטנה קיבלנו מידע על דברים באזור- יש חוות עזים אורגנית עם מחלבה. מחשיך בשש אז נלך מחר. דחינו את כל הפגישות והיומן שלנו ריק. סתם בדיחה פנימית.. ישנים בלילה בקמפ גדול ומטופח- אנחנו ועוד זוג מבוגר מאד, סביבנו 4 עובדים ועוד שניים במסעדה. כבר הזכרנו שכח אדם הוא לא בעיה? לפעמים נראה אפילו שהעבודות מזלזלות בעובדים.
אנחנו יוצאים בבוקר לכיוון החווה. בדרך נכנסים למטע תה ענק שהוקם לפני 50 שנה והתמונות של צבא הקוטפים בתוך המטע תופסות את העיניים. על הגבעה- "בית תה" שערוך להרבה מבקרים, על גבעה ליד- בית החווה, ז"א הבעלים, ובדרך למטה- אל הכביש- עשרות מבנים קטנים- מגורי העובדים. כבר דיברנו על כח אדם? עוד עצירה לקפה בהמשך הדרך- יש כניסה לאזור פיקניק מסודר ליד מפל יפה. אם היה חם יותר היינו נכנסים לכמה החלקות.. חוץ מאיתנו אין כאן אף מבקרים, אבל איך שהמקום נראה כנראה שבסופי שבוע מלא כאן.
אה, כן, יש עובד שמגרף את השבילים מעלים. כבר אמרנו..?.. הדרך לחוות העזים עוברת באזור שכולו מחולק לחלקות, כנראה לא ממש גדולות, חלקן תיירותיות וחלקן חקלאיות בלבד. אנחנו נכנסים בשביל ישר למחלבה.. יש פה מחלבה פצפונת, חדר חליבה נקי וקטן, ליד- ערוגות ירקות ומחסות לתרנגולות. הרבה תרנגולות. בין 8-10 עובדים, (כבר אמרנו, נכון?) השניים שבמחלבה מכינים לנו פלטת גבינות. יפה וטעים- אבל למה זה צריך לקחת 20 דקות? צריך פעם להכנס למטבח ולראות מה הם עושים שם- בכל הזמן שאנחנו מטיילים, לא קרה שחיכינו פחות מעשרים דקות לאוכל. בכלל לא משנה מה- סנדוויץ', סטייק, סלט, עוגה, הכל כל כך איטי! ועוד אומרים שיש אצלינו זמן מדבר- אנחנו לא קרובים אפילו לזמן אפריקה! יש להם בחווה 18 עזים, חולבים- ידנית כמובן- פעם ביום. גן עדן. איך מצליחים לפרנס ממה שאנחנו רואים את העובדים ואת הבעלים? (שגרים בבית גדול ויפה כמובן) שאלות תם? כנראה.. אנחנו ממשיכים בנסיעה עצלה בין חוות קטנות יותר וגדולות יותר, הכל ירוק ובריא כל כך. נראה שהבצורת שעליה שמענו בחודשים האחרונים פסחה על האזורים האלו. עוצרים ללילה. היה יום קשה מאד… איך בדיוק נחזור לשגרה?
עוד יום טיול נינוח. אם כבר אז נשפיל את עצמינו עד הסוף- נכנסים לחווה שמגדלת תנינים. יש פה למעלה ממאה תנינות, זכר לכל 10 נקבות, והם מגדלים לבשר ועור. תנינה מטילה פעם בשנה, בין 20 ל 80 ביצים. לכל אחת יש תא חול והיא שומרת על הביצים. בשיטה פרימיטיבית למדי מרחיקים אותה מהקן כדי לאסוף את הביצים ואז שמים באינקובטור. הטמפרטורה תקבע אם יצא זכר או נקבה, ואחרי 3 חודשים הם אכן בוקעים! התנינים מגודלים עד גיל חמש ואז משווקים- הזנב למאכל, העור לתעשיית התיקים, וכל השאר- חוזר בצורת אוכל לתנינים הבוגרים. בדרך כלל 2 ארוחות בשבוע של 5-7 קילו כל פעם מספיקות להחזיק אותם מרוצים.. הבחור שעשה איתנו את סבוב ההסבר היה כל כך מאושר לשמוע שאנחנו מישראל, וכל הזמן חזר להגיד כמה הוא שמח שבאנו. הזוג ההולנדי שהיה איתנו בטח לא נהנה מזה…
ממשיכים בדרכנו לכוון יוהנסבורג- צריך לסגור קצוות שנשארו פתוחים, ואין ברירה- צריך גם להתחיל להתארגן לחזרה! כרטיסי הטיסה הוקדמו בשבוע- פתאם נראה לנו חסר טעם למשוך עוד קצת את החופש ולהיות במקום זר במקום עם המשפחה בליל הסדר. עוד קצת לטייל בעיר, קניות אחרונות, ולילה נוסף בקמפינג מחוץ לעיר כדי להפרד כראוי מהאוהל שלנו- התאהבנו בו..
את הלילה האחרון בדרום אפריקה אנחנו ישנים בגסט האוס קרוב למקום ההחזרה של הרכב, תהליך ההחזרה פשוט ומהיר, מונית מחכה לנו לנסיעה לשדה התעופה. 19 באפריל, יום ג'.
תם פרק א'. ממחר נתחיל בסדרת מפגשים משפחתיים, נעדכן ונתעדכן, נתידד מחדש עם נכדינו- יעלה וראם, שגדלו מאד בארבעה חודשים, ננסה לעזור בהכנות לחתונה (אביתר ואביגל), בגיוס לצבא (ניצן), ונעריך עד מאד את מה שיש לנו פה. וכמובן- נתכנן את פרק ב'!!